Sivut

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Via Baltica: matkantekoa Tallinnasta Varsovaan

Matka Tallinnasta Varsovaan on nyt taitettu ja lomafiilis on voimissaan Varsovan helteisessä säässä. Nyt on kolmas varsinainen lomapäivä ja olen jo aivan kuutamolla kalenterin todellisuudesta. Loma-ajantaju on siis kohdillaan jo tässä vaiheessa, ja matkaa on jäljellä yli kolme viikkoa. Mahtavaa!

Ajoimme lauantaina Tallinnasta Riikaan Pärnun kautta. Tie on tuolla osuudella hyvässä kunnossa ja sääkin suosi matkaamme, joten meno oli enimmäkseen sujuvaa. Latvian puolella Salacgrivan tienoilla osuimme jonkinlaisten positiivisuusfestivaalien keskelle ja ihmettelimme tiellä hoipertelevia paikallisia.


Latviassa tie kaartelee muutamassa kohdassa hyvinkin lähellä merta, jolloin on mahdollista pysähtyä upealle hiekkarannalle. Valitettavasti lauantain 16-asteinen sää ja kova tuuli eivät houkutelleet uimaan, mutta maisemia kävimme silti rannalla katselemassa.


Teltan kasaaminen onnistui Riikassa ilman ongelmia, tosin sadeviitat päällä, sillä vettä satoi kaatamalla. Riga City Camping on nuhjuinen, mutta ihan tarpeeksi tasokas sijaintiinsa nähden. Kaupunkiin pääsee kävellen alle puolessa tunnissa. Puolentoista päivän aikana ehdimme koluta kauniin vanhankaupungin läpikotaisin. Juuri muuta emme kaiken sateessa säätämisen vuoksi sitten ehtineetkään. Kaupungista jäi kiva fiilis ja palvelu oli joka paikassa ystävällistä, vaikka latvialaisia väitetään tylyiksi.
Maanantaina jatkoimme matkaa Varsovaan. Via Baltican kunto on Latviassa parempi kuin Puolassa. Puolan puolella tiessä on ajoittain syviä uria ja jonkin verran kuoppia. Hiekkatietä ei kuitenkaan tarvitse körötellä, eli kuopista ja urista huolimatta tie on sentään päällystetty koko matkalta.

Tie kulkee Puolassa suoraan kylien ja kaupunkien läpi, joten paikallista menoa pääsee katselemaan hyvinkin läheltä. Toisaalta tämä tarkoittaa, että myös raskas liikenne kulkee keskusta-alueilla. Rekkaliikenne on tiellä runsasta, joten tuntuu hurjalta, että letkat valuvat päivästä toiseen keskellä kyliä. Tilanteen voisi kuvitella rassaavan asukkaita.

Paikallisten ajotyyli on Virossa, Latviassa ja Liettuassa jonkin verran maltillisempaa kuin Puolassa. Puolan liikenteestä pelotellaan, ja toki tilastojen valossa pelottelu on ihan aiheellista. Uhkarohkea ohittelu ja takapuskurissa hiostaminen näyttävät olevan maan tapa. Emme silti kohdanneet ennen Varsovaa mitään aivan päätöntä touhua. Toivottavasti matka sujuu myös tästä eteenpäin vähintään samaan malliin.

Via Baltican maisematarjonnan voi tiivistää metsikköön, auton alle jääneisiin piennisäkkäisiin, haikaroihin ja haikaranpesiin. Puolan puolella listaan voidaan vaihtaa metsikön tilalle maisemaa hallitsevat pellot ja lehmät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti