Sivut

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Automatkalla: pakkaamisesta

Riski haalia liikaa matkatavaraa on auton kanssa reissatessa huomattavasti rinkka- tai matkalaukkureissua suurempi, kun tilaa mukamas on. Mutta: fiksusti mietitty takakontin sisältö helpottaa elämää reissun päällä. Mukaan tarvittavien ja mahtuvien tavaroiden määrä riippuu matkustustavasta.

Matkailuautossa voi olla jääkaappi ja ruokaa voi kenties laittaa auton keittiössä. Autoon myös mahtuu paljon tavaraa. Hamstraaja voi tällöin tunkea auton tupaten täyteen, mikä hankaloittaa matkalla jokapäiväistä elämää huomattavasti. Täyteen survottu henkilöauto on vielä pahempi riesa.

Jos mukana on liikaa tavaraa, mitään ei löydy silloin, kun pitäisi, ja kaikki on vaikeasti esiin kaivettavissa. On siis pysyttävä tiukkana tavaroiden haalinnassa. Välttämättömät tavarat on asetettava etusijalle. Henkilöautoreissulla mukaan on otettava teltan lisäksi lämpimät makuupussit, tyynyt ja telttapatjat. Tupakansytyttimestä virran ottava kylmälaukku on kätevä, mutta toisaalta se vie tilaa, eikä sitä välttämättä voi käyttää leirintäalueilla.

Retkikeitin (Trangia tai kopio-sellainen) säästää rahaa. Sen avulla voi tehdä ruokaa itse, vaikka yöpymispaikassa ei olisi ruuanlaittomahdollisuutta. Jokaisella leirintäalueella ei ole, ja ravintolassa syöminen tulee pitkällä matkalla kalliiksi.

Vaatteita ja muita tavaroita on pakattava mukaan tarkalla seulalla. Etenkin, jos on taipuvainen liioitteluun. On turha varata vaatetta koko neljän viikon reissulle, sillä leirintäalueilla on usein pesukoneet. Tarpeen tullen vaatteita voi pesettää myös pesulassa. Stressiä ei kannata ottaa, sillä kaikkea voi ostaa matkalta, jos jotain unohtuu kotiin tai pääsee loppumaan.

Arvokkaat tavarat ansaitsevat erityisen seulan. Esimerkiksi langaton verkko löytyy vain harvoilta leirintäalueilta, joten kannettava tietokone voi surffailunäkökulmasta osoittautua melko hyödyttömäksi. Nettiin pääsee tarvittaessa nettikahviloissa ja leirintäalueiden omilla koneilla. Sitä paitsi apua saa muutenkin kuin kysymällä Googlelta.

Onko teillä vinkkejä tilan säästämiseen? Vai onko ennemminkin käynyt niin, että tavaraa on ollut liian vähän?

4 kommenttia:

 1. Teuvon kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa sateesta huolimatta hyvää kesän jatkoa.'
  www.ttvehkalahti.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinne Noormarkkuun! Kesä se on sateinenkin kesä.

   Poista
 2. Autolla matkaamisessa riski ylipakkaamiseen on tosiaan suurempi. Minäkin, joka normaalisti osaan pakata hyvin kevyesti, saatan automatkalle sortua ottamaan varmuuden vuoksi ylimääräistä tavaraa. Mielestäni paras neuvo ainakin vaatteiden pakkaamiseen on se, että pakkaa sen saman määrän kuin jos pakkaisi vastaavan pituiselle matkalle rinkan/repun kanssa. Muuta tavaraa voi ottaakin vähän enemmän mukaan, mutta vain sellaista joita todella uskoo matkan aikana käyttävänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo rinkka-ajatus kuulostaa pätevältä neuvolta, silloin ei tule haalittua vaatetta turhaan. Ja olen samaa mieltä tuosta, että kannattaa ehdottomasti harkita tarkkaan, mitä oikeasti tulee matkalla tarvitsemaan. Rinkan kanssa reissatessa tila tulee niin äkkiä vastaan, että karsimista on harjoitettava rankalla kädellä. Autolla homma lipsahtaa helpommin lapasesta. Katsotaan, miten täällä pysyy homma hanskassa - autolomalle lähtöön on nyt tasan viikko. Aloittelen tavaroiden ja vaatteiden kasaamista tässä viikonloppuna, kun on aikaa. Onhan tuota pakkaamista jo tullut harjoiteltua, että eiköhän se siinä mene enemmän tai vähemmän rutiinisählingillä.

   Poista