Sivut

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Automatkalla: mitä mukaan?

Kirjoitin aiemmin pakkaamisesta ja maltin säilyttämisestä mukaan otettavien tavaroiden haalinnassa. Suunnilleen järkevä kokoelma vaatteita ja hygieniatarvikkeita valikoituu yleensä mukaan melko kivuttomasti. Tärkeämpää on miettiä, mitä asiakirjoja ja muuta paperitavaraa ja mahdollista elektroniikkaa tarvitaan mukaan matkalle.

Autoliiton sivuilla on luettavissa automatkailijan muistilista, johon on koottu monia hyödyllisiä tai jopa pakollisia asioita matkan valmistelun tueksi. Osa voi tuntua hätävarjelun liioittelulta, mutta toisaalta kattava lista on hyvä apu etenkin ensikertalaiselle. Suosittelen siis vilkaisemaan. Kokosin tähän muutamia tärkeimpinä pitämiäni asioita.

Aloitetaan asiakirjoista. Matkalla tarvittavat asiakirjat määräytyvät matkareitin mukaan. EU:n alueella et välttämättä tarvitse passia, vaan poliisin myöntämä henkilökortti riittää. Jos menet EU:n ulkopuolelle, selvitä hyvissä ajoin etukäteen, mitä lippulappusia tarvitaan. Byrokratiassa voi kestää.

Auton paperit tarvitaan aina. Normaalien kotimaassakin tarvittavien auton asiakirjojen lisäksi ulkomaille on suositeltavaa ottaa mukaan vihreä kortti. Joissain maissa kortti on pakollinen. Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Saat sen ilmaiseksi vakuutusyhtiöstäsi.

Jos lähdet reissuun laina-autolla, tarvitset valtakirjan auton omistajalta tai haltijalta. Ilman valtakirjaa voit poistua maasta vain autolla, jonka rekisteriotteessa on oma nimesi.


Skannaa kaikki tärkeät paperit, matkaliput ja passikopiot sähköpostiisi. Jos laukku tai koko auto keikataan, asiakirjat ovat säilössä, ja tarpeen vaatiessa saat tulostettua ne sähköpostista käyttöösi.

Monessa maassa heijastinliivi ja ensiapulaukku ovat pakollisia auton varusteita, joten älä unohda niitä. Erikoisempiakin varustesäännöksiä on: esimerkiksi Liettuassa palosammutin on pakollinen varuste, Ranskassa puolestaan alkometri. Tarkista eri maiden voimassa olevat nopeus- ja turvavarustemääräykset esimerkiksi Euroopan komission sivuilta. Autoliiton matkustusoppaassa on koottuna muuta matkailijalle hyödyllistä tietoa maittain.

Ota navigaattorin ja karttojen lisäksi mukaan myös leirintäalue-, hotelli- ja hostellioppaita ja sanakirjoja. Etenkin leirintäalueoppaat tulevat tarpeeseen, sillä ne ovat joskus ainoa viite olemassa olevasta leirintäalueesta. Opasteet voivat olla huonoakin huonompia ja navigaattorista ei välttämättä ole apua ilman tarkkaa osoitetta. Se kun saattaa luokitella leirintäalueiksi kaikki paikat golf- ja tenniskentistä yleisiin puistoihin. Kokemusta on.

Muista navigaattorin ja muiden laitteiden tupakansytyttimeen kytkettävät laturit. Tupakansytyttimen jakaja on kätevä, sillä usein latausta vaativia laitteita on kerralla enemmän kuin yksi. Telttamatkalla taskulampulle ja monitoimityökalulle (esimerkiksi Leatherman) tulee varmasti käyttöä.

Onko teille sattunut merkittäviä unohduksia pakkaillessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti