Sivut

tiistai 21. elokuuta 2012

Parasta Saksassa

Saksaan matkustaessani minusta tuntuu kerta kerralta enemmän siltä, kuin menisin kotiin. Minulta kysytäänkin aika-ajoin, miksi Saksa on mielestäni niin hyvä (matkailu)maa. Kaikkia syitä on vaikea erotella tai edes pukea sanoiksi, mutta tässä lista joistakin.


Hyvä palvelu ja kohteliaat ihmiset. Saksassa lähes joka ikisessä paikassa on pöytiintarjoilu, ja palvelu on ystävällistä ja ripeää. Tuntemattomat ihmiset tervehtivät toisiaan esimerkiksi leirintäalueilla sekä hisseissä ja muissa suljetuissa tiloissa, joissa vastaavassa tilanteessa suomalaiset katselisivat kengänkärkiään. Lisäksi, toisin kuin usein kuulee väitettävän, saksalaiset ovat huumorintajuista ja vitsiä heittävää porukkaa.


Siisteys joka paikassa. Roskia ei ole oikeastaan koskaan missään. Jopa julkiset vessat ovat hyvässä kunnossa. Jos vessoja on hoitamassa eräänlainen wc-emäntä tai -isäntä, hänelle annetaan parikymmentä senttiä wc:ssä käynnin maksuksi. Homma on luksusta verrattuna Suomen kuvottaviin käymälöihin, joita ei ole kaikesta päätellen siivottu suunnilleen ikinä ja silti hinta on tuplat Saksaan verrattuna.

Hanavettä voi juoda. Saksassa ei tarvitse tuhlata luonnonvaroja ostamalla vettä muovipulloissa.

Elintarvikkeiden halvat hinnat ja ravintolahintojen edullisuus. Kaupassa käyminen on Saksassa halpaa. Esimerkiksi ison valmissalaatin saa kaupan tiskiltä parilla eurolla ja lähes järjestään kaikki ruoka on kotimaata edullisempaa. Olut ja viini ovat naurettavan hintaisia Suomeen verrattuna. Ravintolassa alkupalat maksavat usein korkeintaan neljä euroa per annos, kunnollisen salaatin saa alle kuudella eurolla. Annokset ovat yleensä konstailemattomia ja isoja.

Yleinen kaikkien asioiden toimivuus. Saksassa asiat vain sujuvat kuin rasvattuina. Ei mañana-meininkiä eikä epämääräistä sähellystä.


Kauniit vanhat kaupungit, linnat ja ristikkotalot. Saksan matkailureittien varsilla on hyvät apajat menneen ajan tunnelman etsimiseen. Vanhoja rakennuksia ja kokonaisia vanhoja kaupunkeja on säilynyt pilvin pimein. Niitä pääsee ihastelemaan kätevästi autolla seuraamalla matkailureittien tienviittoja. Auton voi tarvittaessa pysäköidä kaupunginmuurien ulkopuolelle ilmaiselle tai ainakin edulliselle parkkialueelle.Hyvät leirintäalueet. Saksan campingplatzeilla meininki on sama kuin maassa yleisestikin: kaikki toimii ja hinnassa ei ole valittamista. Leirintäalueita on runsaasti.

Hyvät moottoritiet. Saksan moottoriteiden levikkeillä voi hyvin kokkailla (jos on omat vehkeet mukana) ja miehittämättömätkin levikkeet ovat yleensä siivousta ja wc-paperia myöten kondiksessa. Itse tiet ovat leveitä ja ajamisen kannalta hyvässä kunnossa. Myöskään tienvarsimaisemissa ei ole valittamista: ajaminen on nautinnollista kumpuilevia viiniköynnösviljelmiä, mutkittelevia jokia tai Alppimaisemia katsellessa.


Historian läsnäolo. Saksasta löytyy paljon Euroopan historiaan liittyviä museoita, näyttelyitä ja muita nähtävyyksiä. Osa niistä on ilmaisia, kuten Bergen-Belsenin keskitysleirillä vierailu. Tarjolla on valtavasti opettavaista tietoa ja mielenkiintoista triviaa maanosamme (kammottavastakin) menneisyydestä.

Jos road trip yhdessä Euroopan parhaista automatkailumaista kiinnostaa, suosittelen selaamaan Matkailumaa Saksa -sivustoa. Sivustolle on koottu kaikki tärkeimmät matkailureitit, nähtävyydet ja lähes kaikki muukin Saksan-matkailuun liittyvä hyödyllinen tieto – hienoja kuvia unohtamatta.

3 kommenttia:

 1. Saksa on ihana! En ole edes kunnolla tutustunut maahan, mutta uskallan siitä huolimatta allekirjoittaa jokaisen kohdan, leirintäalueista ei tosin ole omakohtaista kokemusta yhtään :). Jos pitäisi jotain maata Euroopassa suositella, niin kyllä Saksa olisi melko korkealla siellä listalla juurikin mainitsemiesi syiden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Minusta on tullut Saksa-fani vähän varkain. Muutama käynti riitti ja jo osui ja upposi. Saksa on kaikin puolin loistava maa, jossa riittää nähtävää ja koettavaa. Kovin eksoottistahan siellä ei ole, kun kulttuuri ja ilmasto ovat niin lähellä omiamme, mutta ehkä se on yksi Saksan vetovoiman syistä. Saksassa on erilaista, mutta kuitenkin aika samanlaista kuin kotona. Kaikki on vain Saksassa piirun verran paremmin kuin Suomessa.;)

   Poista
  2. No näinpä juuri! Kuten kirjoitit tekstissäsi, sinne meno tuntuu vähän kuin menisi kotiin. Maa on hyvin samanlainen Suomen kanssa, on turvallista, hommat toimii ja suomalainen turisti sulautuu paikallisten joukkoon, koska ei erotu niin räikeästi joukosta (kuten vaikka Espanjassa). Siellä on helppoa ja hyvä olla, mutta kuitenkin niitä mukavia erojakin löytyy helposti :)

   Poista