Sivut

torstai 1. joulukuuta 2011

Salmiakinvihaaja karkottaa matkailijat?

Onko kukaan muu kyllästynyt uutisiin siitä, kuinka Suomi tai jotain suomalaista on taas mainittu jossain ulkomaalaisessa tiedotusvälineessä? Tai oikeastaan itse uutiset eivät ole kypsytyksen lähde, vaan niiden näkökulma.

Tällä kertaa kunnostautui brittimedia ja mollasi kulttuurimatkakohde Helsinkiä – tai sitten ei.

Kuluvalla viikolla ainakin täällä ja täällä uutisoitiin brittiläisen The Telegraphin Helsinki-aiheisesta artikkelista. Ja tottahan toki huomio kiinnitettiin jutussa mainittuihin kielteisiin asioihin. Herkkänahkaisille (?) suomalaisille uutinen saatiin aikaiseksi siitä, ettei brittilehden toimittaja suositellut matkailijoille salmiakkia, Kallion kaupunginosaa ja Stockmannia.

Ei puhettakaan, että olisi kirjoitettu siitä, kuinka Helsinkiä artikkelissa kehuttiin.

On kai universaali reaktio puolustaa omaa maataan (tai vähintäänkin loukkaantua), jos joku vieras erehtyy sanomaan siitä jotain pahaa. Ehkä taustalla on tässä tapauksessa myös huoli, että muutaman negatiivisen lauseen takia matkailijat lakkaisivat tulemasta piskuiseen pääkaupunkiimme.

Jonkinlainen huumorintaju ja edes ripaus hyvää itsetuntoa olisi tarpeen.

Onko mitään mieltä repiä uutinen aina siitä, että jokainen ulkomaalainen ei varauksetta pidä salmiakista tai ajattele Stockmannin olevan shoppailumestojen kermaa? Tai, auta armias, pidä saunaa parhaana mahdollisena lauantai-illan ajanvietteenä. Eiväthän kaikki suomalaisetkaan pidä edellä mainittuja juuri missään arvossa. (Nimimerkillä En käy Stockalla, syö salmiakkia tai sauno.)

Eivätkä matkailijat katoa, vaikka Helsingistä sanottaisiin joskus jotain ei-niin-ylistävää. Ei brittiläistä ruokaakaan juuri hehkuteta, ja silti Britanniassa käy matkailijoita pilvin pimein.

Oikeasti The Telegraphin artikkelissa kehuttiin Helsingin arkkitehtuuria, taidemuseoita ja designin runsautta. ”Helsinki elävöittää jopa arkipäiväiset asiat kauneudella.” Kyllä. Vielä kun jokunen suomalainen uutiskärkien keksijä elävöittäisi ajatusmaailmaansa hitusella positiivisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti