Sivut

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Ensikertalaisen Budapest

Kerroin viimeksi ystäväni kanssa tekemästäni Budapestin-matkasta, joka oli kummallekin meistä ensimmäinen kerta tuossa vilkkaassa kaupungissa. Jatketaan samalla teemalla.

Saavuimme perille lauantai-iltana, joten emme ehtineet tulopäivänä tehdä juuri muuta kuin käydä hotellin lähettyvillä syömässä ennen nukkumaan menoa. Lukemani mukaan kauppahallit ja monet liikkeet ovat sunnuntaisin kiinni, joten päätimme viettää sunnuntain eläintarhassa. Lähes koko päivä siellä menikin, vaikka emme edes jaksaneet kiertää tarhaa aivan kokonaan – eläintarha on siis melkoisen kokoinen. Pääsymaksu oli 2500 forinttia per henki eli noin 8 euroa.


Eläinten tiirailun lisäksi lomamatkalla täytyi tietysti käydä hieman pyörimässä kaupoilla, ja helteisen sään vuoksi jotain vaatetta tuli ostettuakin. Myös käynti kauppahallissa oli pakollinen ohjelmanumero, olinhan luvannut metsästää työkaverilleni tuliaiseksi tulista Piros Arany -paprikatahnaa. Ostin sitä itsellenikin ja täytyy sanoa, että kyllä sen avulla tosiaan saa aikaiseksi maukasta lihakeittoa. Kauppahalleja on Budapestissa useita, ja me kävimme niistä kahdessa: Rákóczi térin hallissa ja Fehérvári útin hallissa. Matkan ravintolakokemuksista kirjoittelinkin jo viimeksi, mutta mainittakoon vielä, että paikan päällä oli totta kai maistettava aitoa gulassia ja kokeiltava jälkiruokajuomana makeaa tokaji-viiniä. Molemmat olivat ihan mukiinmenevää tavaraa, vaikka tuo makea viini vähän epäilyttikin.


Shoppailun lisäksi kävimme Linnavuorella (Várhegy) ja katsomassa vuoren päällä olevaa Kalastajanlinnaketta. Vuorelta oli hyvät näkymät kaupunkiin ja Tonavalle, mutta myös paljon turisteja. Turisteja löytyi runsain mitoin myös Széchenyin kylpylästä, jossa kävimme torstaina. Valitettavasti kylpyläkeikka jäi odotettua lyhyemmäksi ukonilman vuoksi (kylpylässä on kivoja ulkoaltaita, joista väki ahtautui sateen alettua sisäaltaisiin eli sisällä oli älytön tungos), mutta ehdimme siitä huolimatta lillua altaissa hyvän aikaa. Kylpyläkokemuksesta on sanottava, että altaiden vesi on todella lämmintä! Useimmissa altaissa veden lämpötila on 36–38 astetta, mikä tuntuu iholla suorastaan kuumalta. Omaa pyyhettä ei välttämättä tarvitse raahata mukaan kylpylään, sillä sieltä voi maksua ja panttia vastaan vuokrata pyyhkeen. Panttisumman saa takaisin pyyhkeen palauttamisen jälkeen. Toisin kuin ilmeisesti joissain muissa kylpylöissä, Széchenyin kylpylässä ei tarvitse pitää uimalakkia muualla kuin kuntouintialtaassa, jonne ei ole ilman lakkia asiaa.

 

Budapestin yöelämässä on yksi erikoinen nähtävyys: rauniopubit. Ne ovat hylättyihin rakennuksiin perustettuja baareja. Kävimme kenties tunnetuimmassa rauniopubissa Szimpla Kertissä, ja vaikka se olikin tupaten täynnä turisteja, suosittelen ehdottomasti siellä käymistä. Paikka on rosoiselta sisustukseltaan sen verran erikoinen, että se ei ihan heti unohdu. Tunnelma on hyvin hilpeä, kuten hyvässä baarissa kuuluukin olla. Mahtava paikka!

Matkalla tuli otettua myös pientä maaseutukierrosta, kun lähdimme paikallisbussilla Memento Parkiin katsomaan neukkuaikojen patsaita. Patsaspuisto oli jonkinasteinen pettymys, sillä hylättyjä muistomerkkejä oli puistossa lopulta melko vähän. Joidenkin patsaiden koko tosin ihmetytti, ne olivat niin järjettömän suuria. Patsaspuiston lisäksi vierailimme ”oikeassa” puistossa eli Margit-saarella, joka on tunnettu budapestilaisten virkistysalueena. Saarella on muun muassa maauimala ja ravintoloita sekä mahdollisuus vuokrata ”perhepolkupyöriä”. Siis sellaisia polkupyöriä, joissa kaksi henkeä polkee ja kaksi muuta vain istuvat kyydissä ja nauttivat maisemista. Lomaviikon aikana kävimme myös Tonavan-risteilyllä.
Kuten sanottu, tämä oli ensimmäinen kertani Budapestissa ja ylipäätään Unkarissa. Yksi vierailukerta tuntuu aina pintaraapaisulta, ja tästä pintaraapaisusta jäi hyvä fiilis. Näkemäni ja kokemani perusteella voisin mielelläni käydä kaupungissa toisenkin kerran. Kävisin uudelleen kylpylässä ja rauniopubissa, herkuttelisin oikein olan takaa edullisissa ravintoloissa, seikkailisin kauppahalleissa ja viettäisin ehkä rennon päivän Margit-saarella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti