Sivut

tiistai 29. heinäkuuta 2014

Budapest budjetilla

Kerroinkin jo, kuinka yllätyin Budapestissa ravintoloiden edullisista hinnoista. Ohuella lompakolla matkustava löytää rykelmän hyviä ja Suomen hintoihin verrattuna edullisia tai hyvin edullisia ravintoloita esimerkiksi Oktogon-metroaseman lähellä olevalta Liszt Ferenc tér -ravintolakadulta. Edullisia pubeja ja baareja puolestaan löytyy kymmenitäin esimerkiksi József körút -kadun varrelta (metro: Blaha Lujza tér). Myös pubeista saa monesti ruokaa; esimerkiksi Pub Suszterinasin hintaansa nähden suuri (kaksi isoa lettua) ja herkullinen enchilada-annos maksoi vain 1300 forinttia eli noin 4,20 euroa.


Budjettimatkalaisille vinkiksi, että Tonavan-risteilyn saa Budapestissa lähes ilmaiseksi käyttämällä julkisen liikenteen laivaa. Löysin jostakin netin syövereistä tiedon, että koko matka pohjoisesta etelään tai toisinpäin maksaisi 600 forinttia eli alle 2 euroa. Jos on kuitenkin hankkinut julkisen liikenteen lipun, sillä pääsee myös tuohon laivaan eikä tarvitse hankkia mitään erillistä lippua. Näin ainakin meillä kävi, kun olimme hankkineet seitsemän päivän matkalipun metroaseman automaatista. Kartta julkisen liikenteen laivareiteistä löytyy täältä. Me nousimme laivan kyytiin Újpest, Árpád út -asemalta reitin pohjoispäässä. Metroasemalta Újpest-Városkapu on lyhyt kävelymatka laivalaiturille. Metroasemalta tulee lähteä kävelemään bussiaseman ohi Váci út -kadulle ja siitä joen vartta pohjoiseen.
Seitsemän päivän matkalippu maksoi 4950 forinttia eli noin 16 euroa. Mielestäni tuon lipun hankkiminen kannattaa jo pelkästään siksi, että sen ansiosta ei ole tarvetta ostella jatkuvasti kertalippuja. Matkalippua pitää näyttää jokaisella metroasemalla päivystäville lipuntarkastajille aina ennen asemalle menoa.

Memento Parkiin pääsee julkisella bussilla lähes ilmaiseksi (tässä sama tilanne kuin risteilyssä: jos on hankkinut viikon lipun, niin bussimatka Memento Parkiin ei maksa mitään ylimääräistä). Turistioppaat mainostavat kalliimpaa kuljetusta. Perusbussin kyydissä paitsi säästää rahaa, myös näkee maaseutua, kun bussi kurvailee paikallisen kylän läpi perille. Bussista on helppo jäädä pois oikealla pysäkillä (Memento Park), sillä pysäkit kuulutetaan. Memento Parkiin pääsee esimerkiksi bussilla 150 Újbuda-központ -metroasemalta.

Lentokenttäkuljetuksissa on mahdollista säästää taksimatkaan verrattuna varaamalla menopaluu-kuljetukset netistä etukäteen Airport shuttlen sivuilta. Kuljetus on siitä kätevä vaihtoehto, että se vie ovelta ovelle. Me saavuimme Budapestiin illalla ja lähtöpäivänä lentomme oli aamulla, joten pidimme tätä ovelta ovelle -kuljetusta helppona ja aikaa säästävänä vaihtoehtona. Meille kuljetus tulopäivänä kentältä hotellille (Central Hotel 21) ja lähtöpäivänä hotellilta kentälle maksoi yhteensä noin 25,60 euroa kahdelta hengeltä. Kentältä pääsee kaupunkiin myös julkisilla kulkuneuvoilla, ja silloin maksu on huomattavasti edullisempi. Julkisen liikenteen vaihtoehdoista löytyy tietoa täältä.

Budapestissa voi kuluttaa aikaa täysin ilmaiseksi esimerkiksi rentoutumalla Margit-saaren puistoissa ja kävelyreiteillä. Myös kauppahalleissa kiertely on ilmaista viihdettä. On kiinnostavaa katsella, mitä kaikkea onkaan myynnissä ja seurata paikallisten ihmisten ostoksilla käyntiä. Kauppahalleista voi ostaa edullisena tuliaisena esimerkiksi Piros Arany -paprikatahnaa, jota myydään sekä makeana että mausteisena versiona. Tulisella saa aikaan herkullisen liemen esimerkiksi lihakeittoon.

Mitä rahansäästövinkkejä teillä on Budapestiin tai muihin kaupunkeihin?

2 kommenttia:

  1. Mistä lentoasemalla löytyy se viikon lipunmyyntipaikka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostimme liput metroasemalta automaatista, joten en osaa sanoa.

      Poista