Sivut

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Gleis 17, DDR:n vartiotorni ja Tiergarten

Lauantain kunniaksi päätimme suunnata erinomaisen hyviksi todettujen dönereiden pariin Jannowitzbrückelle. Samassa paikassa kävimme syömässä muutama reissu sitten, jolloin hotellimme sijaitsi kävelymatkan päässä. Tälläkään kertaa ravintolassa poikkeaminen ei aiheuttanut mutkaa matkaan, sillä vaihdoimme joka tapauksessa junaa Jannowitzbrückellä: olimme päättäneet käydä Gleis 17:llä.


Gleis 17 eli raide 17 on taivasalla sijaitseva muistomerkki, joka on perustettu pakkosiirrettyjen juutalaisten muistoksi. Käytännössä muistomerkki koostuu muistolaatoista ja pätkästä vanhaa rautatietä. Raiteelta 17 kuljetettiin ainakin vuosina 1941 ja 1942 väkeä idässä sijainneisiin gettoihin ja keskitysleireille. Tällaiset masentavat vierailukohteet auttavat ymmärtämään, että ihminen pystyy mihin tahansa julmuuksiin. Raide 17 oli ainakin meidän käyntimme aikana turistiryysiksestä vapaa kohde, sillä meidän lisäksemme paikalla oli vain muutama ihminen. Pääsymaksua ei ole.


Jatkoimme muistomerkiltä katsomaan ainoaa yhä pystyssä olevaa DDR:n vartiotornia, joka sekin tosin seisoo nykyisin Potsdamer Platzin lähettyvillä eikä enää alkuperäisellä paikallaan Brandenburger Torin ja Leipziger Platzin välissä. Emme lähteneet kiipeämään torniin vaan tyydyimme kävelemään sen ohitse. Kävelymatkan päässä vartiotornista sijaitsee Gendarmenmarktin aukio, jonne suunnistimme seuraavaksi. Aukion koristeelliset ja arvokkaat rakennukset toivat mieleeni ennemmin Wienin kuin Berliinin. Ei tullut testattua, mutta voisin kuvitella terassien hintatason olevan Gendarmenmarktin tuntumassa aika paljon kovempi kuin Friedrichshain-Kreuzberg-akselilla, jossa itse tykkään pyöriä.


Kaupungilla palloillessamme innostuimme edullisista katuruokatarjouksista ja päädyimme napostelemaan Zoologischer Gartenin tuntumassa currywurstmenun lisäksi nuudeliboksit (3,50 kpl). Halvalla ei saa suurta annosta – paitsi Berliinissä, joten seurauksena oli ei-niin-yllättäen aikamoinen ähky. Sulattelimme kiinalaista ”pikkuista välipalaamme” kävelylenkillä Tiergartenin puistossa.
Aiemmilta reissuilta tiesimme, mihin suuntaan tallusteleminen johtaisi Tiergartenissa sijaitsevien biergarteneiden luokse, joten luonnollisesti suuntasimme kävelylenkin päätteeksi ensin yhteen ja sitten toiseen olutpuutarhaan lasillisille. Kumpaankin biergarteniin oli löytänyt meidän lisäksemme yksi jos toinenkin aurinkoisesta säästä ja kylmästä oluesta nauttija, mutta istumapaikka näissä mestoissa tuntuu löytyvän aina. Näin myös tällä kertaa.

Myöhään illalla kävimme vielä napostelemassa tacoja Seven spices -nimisessä paikassa (Muskauerstraße 13). Oli aika rento ja mässäilypainotteinen päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti