Sivut

sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Torrevieja – kesäisin reipas, talvisin uinuva, aina aurinkoinen

Vietimme puolisoni kanssa tänä vuonna toista vuotta peräkkäin joulua Torreviejassa. Tämä Espanjan Costa Blancalla sijaitseva sadantuhannen asukkaan kaupunki on monen suomalaisen koti, ja myös minun sukulaiseni ovat löytäneet täältä auringosta itselleen viihtyisän talvipesän. Ei pidä luulla, että Torreviejassa asuisi pelkästään suomalaisia tai muita ulkomaalaisia ja että paikka olisi kammottava turistien leikkikenttä. Torrevieja on talvisin rauhallinen ja jossain määrin uinuva espanjalaiskaupunki – mutta kuitenkin kaupunki, jossa ihmiset asuvat ja elävät ympäri vuoden, eivät ainoastaan turistisesongin aikana. Kaupat ja palvelut eivät rajoitu vain turisteille tarkoitettuihin. Miksikään menopaikaksi kaupunkia ei voi kutsua, vaan kyseessä on leppoisa ja kiireetön kohde.


Torreviejassa voi nauttia myös talvikuukausina lähes jokapäiväisestä auringonpaisteesta ja miellyttävästä lämpötilasta. Iltaisin voi olla viileää (nyt joulukuussa vierailumme aikana iltaisin oli reilut kymmenisen astetta), mutta päivisin lämpötila nousee lähelle pariakymmentä astetta. Keskellä talvea lenkkeily ihanassa auringonpaisteessa kuohuvan meren rannalla lataa akkuja paremmin kuin mihin mikään glögimuki synkässä härmäläisessä pimeydessä ikinä kykenee. Varsinainen auringonotto uimisesta puhumattakaan jäi tänäkin vuonna kaltaiseltani vilukissalta väliin, mutta auringossa istuskelu t-paidassa sujui ilman värjöttelyä.


Kesäisin elämä kaupungissa vilkastuu ja turistejakin riittää, kuten myös paahtavaa hellettä. Tällöin viilennystä voi etsiä Playa del Curan täyteen ammutuilta kivisiltä rannoilta tai suunnata lempeämpien aaltojen luokse aallonmurtajan suojaan Playa del Acequiónille. Jälkimmäinen vaihtoehto on etenkin lapsiperheille keskustan rantaa turvallisempi vaihtoehto, samoin kaltaiselleni uimapatjan päällä vedessä lillujalle.Joulun tienoillakaan elämä ei pysähdy täysin. Ainoastaan joulupäivänä (día de Navidad) kaupat ovat kiinni ja auki olevia ravintoloitakin on hyvin vähän. Viime vuonna opimme tämän kantapään kautta kun haaveilimme mehevästä illallispihvistä, mutta pitkäpiimäisen kiertelyn jälkeen jouduimme tyytymään kebabiin (joka tosin oli loistavaa, kuten lähes aina). Tänä vuonna tiesimme siis painua suoraan lähimpään kebabbilaan vatsantäytettä hakemaan.
Ravintola- ja kahvilavalikoima on runsain Playa del Curan tietämillä, mutta myös hinnat ovat siellä hieman kalliimmat kuin syrjemmällä. Ketjupaikoista vatsansa voi täyttää esimerkiksi Valorin melko jättimäisillä churros con chocolate -annoksilla tai Lizarranin tapaksilla. Hieman halvemmalla pääsee, kun uskaltautuu vähemmän sliipattuihin paikallisiin ei-ketjuravintoloihin, mutta tasalaatuisuuden ystäville edellä mainitut paikat ovat kokeilemisen arvoisia.


Espanjassa joululahjat jaetaan perinteisesti vasta loppiaisena (día de los Reyes Magos, Itämaan tietäjien päivä) ja epäilen, että tämän vuoksi alennusmyynnitkään eivät ala yhtä aikaisin kuin Suomessa. Niitä edullisiakin ostoksia Torreviejassa ja lähialueilla voi kuitenkin tehdä, oli alennusmyyntejä tai ei. Habaneras-kauppakeskuksesta löytyy runsaasti ostospaikkoja saman katon alta. Rannan lähettyviltä löytyy kaksin kappalein Salvador Artesanon kenkäliikkeitä ja runsaasti vaate-, optikko- ja koruliikkeitä. Rannasta löytyy myös myyntikojuja (kesäisin huomattavasti enemmän kuin talvisin), joista voi hankkia kaikenlaista vaatteista laukkuihin, kenkiin, kelloihin, koruihin ja sisustustavaroihin. Jopa meikäläisittäin eksoottisesta Carrefourista (paikallinen Prisma) voi löytää kaikenlaista, tosin itse olen keskittynyt Carrefourissa ruokatarjonnan ihmettelyyn.

Mausteita, kasviksia, hedelmiä, makeisia ja kaikkea mahdollista tavaraa on saatavilla kantakaupungin perjantaimarkkinoilta hyvin edullisesti. Itselleni tarttui tällä kertaa matkaan savuaromista paprikajauhetta ja naposteltavaksi pussillinen maíz gigante fritoa (suomeksi ehkä paistettuja maissinjyviä?). Kesäisin markkinoilla on mieletön tungos, mutta näin talvisin meininki on rauhallisempaa ja etenemään pääsee ilman kyynärpäätaktiikkaa. Espanjalaiset eivät tyrkytä myyntiartikkeleitaan aggressiivisesti, joten ostosahdistus on vähäisempää kuin monessa muussa paikassa. Markkinoilla kiertely voi olla mukavaa ajanvietettä, vaikka ei olisi liikkeellä ostosmielessä.


Lähitienoita pääsee tutkimaan parhaiten vuokraamalla auton, mutta esimerkiksi Alicanteen ja Zenia Boulevard -ostoskeskukseen pääsee toki paikallisbussillakin. Myös taksilla voi hurauttaa suhteellisen edullisesti lähistöllä oleviin kohteisiin. Jos käytettävissä on auto, suosittelen vierailua Cuevas de Canelobren tippukiviluoliin Busotin lähellä (reilut 80 kilometriä Torreviejasta). Mäkisellä matkalla pääsee näkemään espanjalaista luontoa ja tirkistelemään syrjäseutujen elämää. Myös La Manga del Mar Menorin maakaistale Torreviejasta etelään on katsastamisen arvoinen paikka, ja sen voi yhdistää näppärästi käyntiin Cartagenassa.

Miten perille? Suoria lentoja välille Helsinki – Alicante tarjoaa tällä hetkellä Norwegian, välilaskullisia lentoja operoi ainakin Air Berlin. Alicanten lentokentältä pääsee Torreviejaan bussilla: matkan pituus on noin 50 kilometriä, kesto noin 50 minuuttia, hinta 6,92 € (12/2013). Lähtöjä on parillisin tasatunnein (Torreviejasta kentälle parittomin tasatunnein).

2 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu juttu. Vietän joulua Torreviejaassa jo neljättä kertaa. Nyt haluaisin mennä syömään jouluaaton aterian johonkin ravintolaan, mutta taitavat olla kaikki kiinni. Ehkä on tyydyttävä omaan jouluun kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kehuista! Torrevieja on viihtyisä paikka! Aika hiljaista taitaa olla tosiaan jouluaattona, mutta ehkä ehdit vielä ennen aattoa kysellä jostain ravintoloista, olisiko joku auki aattona?

   Olen muuten siirtynyt pitämään blogia nimellä Unelmatrippi osoitteeseen www.unelmatrippi.fi. Tervetuloa sinne seurailemaan - blogissa on muitakin juttuja Espanjasta ja lisää tulee jatkossa. :) Itse olen menossa joulun aikaan Málagan suunnille ja sieltä vielä Teneriffalle, joten Espanja-postauksia on tuloillaan varmaan melko pian noilta suunnilta.

   Poista