Sivut

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Makuja maailmalta: Meksiko

Vuorossa on ähkyvinkki: nachos con pollo, frijoles refritos, queso y guacamole, eli nachoja kanalla, paistetuilla pavuilla, juustolla ja guacamolella. Tämä on hyvää! Ja vaikka minä en kovin innokas kokki olekaan, tämä setti taittuu jopa minulta.


Tarina reseptin takana johtaa baaritiskille. Kolme vuotta sitten joulun tienoilla olimme paremman puoliskon kanssa Meksikossa. Istuskelimme rannalla pikkuruisen kapakan keinutuoleissa pitkäkaulaiset olutpullot seuranamme. Siinä parhaat päivänsä nähneen baaritiskin äärellä keikkuessa tuli – yllätys, yllätys – nälkä. Tilasimme ”jotain pientä” ja saimme taivaallisen hyvän kipollisen sulanutta juustoa, kanaa, paputahnaa ja nachoja guacamolen kanssa. Laittoman hyvää!

Kotona halusimme tietysti muistella matkan makuja, joten resepteistä täytyi saada aikaan kotioloihin ja meitsin hermoille soveltuva versio. Sellainen, jonka ainesosat ovat saatavilla ilman kymmenen eri kaupan kiertämistä (koska hermot) ja ilman liiallista hifistelyä. Erilaisia ohjeita löytyy pilvin pimein ystävämme Googlen avulla – tässä tulee minun hyväksi havaittu versioni.

Guacamole
½ tomaatti
¼ sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 jalapeno
2 avokadoa
½–1 limen mehu
korianteria
suolaa

Valmista ensin guacamole. Ota tomaatista siemenet ja neste pois. Silppua sipulit, jalapeno ja tomaatti joko käsin tai sekoittimella. Lisää joukkoon avokadot ja reilusti korianteria. Purista joukkoon mehukkuudesta riippuen mukaan noin puolikas tai kokonainen lime. Mausta suolalla. Tarkista maku: limen on tarkoitus maistua, samoin pieni suolaisuus on hyvästä. Laita guacamole jääkaappiin odottamaan tarjoilua.


Frijoles refritos
purkki pinto-, musta- tai kidneypapuja
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi

Valmista seuraavaksi papuseos. Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota ne pannulla öljyssä. Heitä mukaan purkillinen papuja ja riko pavut lastalla muusiksi. Seos on valmista, kun se on tahnamaista.


Kana-juusto-papunachot
paketti maustamattomia kanan fileesuikaleita
purkki säilykejalapenoja
pussi juustoraastetta (esim. mozzarella-emmental)
pussi vähäsuolaisia maissinachoja
frijoles refritos -papuseos
tarjoiluun: guacamolea

Paista kanasuikaleet öljyssä. Mausta maukkaiksi esim. (aromi)suolalla, pippurilla, paprika- ja valkosipulijauheella. Kasaa sapuska uunivuokaan kerroksittain: alimmaiseksi nachoja, sitten kerros kanaa, papuseosta, jalapenoja ja juustoraastetta, ja taas nachoja, kerros kanaa, papuseosta, jalapenoja ja juustoraastetta, jne. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi nachoja ja juustoraastetta. Heitä vuoka uuniin noin 200 asteeseen. Ruoka on valmis, kun juusto on sulanut ja hieman ruskistunut. Nautitaan hyvässä seurassa!Millaisia reseptejä teille on tarttunut mukaan maailmalta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti