Sivut

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Leirielämä on aliarvostettua

Ensimmäiselle Euroopan-kiertueelle valmistautuessani varauduin mielessäni varmuuden vuoksi pahimpaan. Haisevia saniteettitiloja, jääkylmiä suihkuja, epäsiisteyttä ja vastaanottohenkilökunnan kielitaidottomuutta. Varauduin henkisesti kaikenlaisiin vaikeuksiin huonoista kartoista ja leirintäalueiden surkeista sijainneista lähtien.

Kuinka väärässä olinkaan.

Maisemia leirintäalueelta Italian Cervossa.
Mielikuvat alkeellisista leirintäalueista karisivat äkkiä, sillä ainakin Länsi-Euroopassa tilat ovat yleisesti ottaen huomattavasti hienommat, kuin voisi luulla. Harvemmin kyse mistään luksusmajoituksesta on, mutta kylmässä suihkussa en ole käynyt kertaakaan, eikä vessojenkaan siisteydessä ole ollut valittamista. Itse asiassa totuus valistunut mielipiteeni on, että Euroopan karmeimmat vessat ovat Suomessa. Jokainen, joka on eri mieltä, voi vilkuilla ja nuuhkia hieman tarkemmin ympärilleen yleisissä käymälöissä.

Leirintäalueelta pääsi suoraan veteen Comojärven rannalla Domasossa, Italiassa.
Muutaman auto- ja telttareissun tehneellä on totuudenmukaisempi käsitys siitä, mitä on odotettavissa. Mahtavien lomakokemusten lisäksi itse leirielämä on aivan mukiinmenevää puuhaa myös täysin kaupunkilaiselle, suomalaiseen elintasoon ja täkäläiseen ”siisteyteen” tottuneelle. Ainakin, jos asenne on kohdallaan eikä huumorintaju täysin hukassa, sillä kyllähän reissussa aina jotain kummallista tulee vastaan.

Kun sivusin omaa telttailun tynkähistoriaani aiemmin, kävi ehkä ilmi, etten ole varsinaisesti mikään extreme-olosuhteisiin tottunut laavuasukas. Silti voin sanoa, että ei teltan kanssa reissaaminen kummoista sietokykyä vaadi.

Toinen yleinen harhaluulo on, että auto- ja telttamatkailu olisi hyvinkin edullista. Sitä se ei ole, vaikka bensan hinta onkin muualla Euroopassa lähes järjestään Suomea alhaisempi. Leirintäalueella yöpyminen on halvempaa kuin hotellissa, mutta ei välttämättä juurikaan edullisempaa kuin hostelleissa. Leirintäalue voi kuitenkin olla monin verroin siistimpi ja mukavampi vaihtoehto kuin kahden tähden hotelli. Kun on omat petivaatteet, tietää ainakin, mikä niiden puhtaustaso on. Teltta ei ole homeessa, tunkkainen eikä vilise torakoita.

Karavaanarielämä (johon lasken sekä asuntoautoilun että teltan kanssa reissaamisen henkilöautolla) on tuonut itselleni parhaat nollaukset arjesta. Jostain syystä leirielämässä pääsee parhaiten lomatunnelmaan ja unohtaa paluupäivän puurtamisen ääreen. Viileässä ulkoilmassa nukkuu parhaat yöunet ja herää virkeänä jokaiseen uuteen lomapäivään. En voi kuin suositella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti