Sivut

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Autobaanan houkutus

Vain automatkailuun hurahtanut tietää, miltä tuntuu odottaa satamassa laivaan pääsyä. Auto on pakattu ja matkaliput ovat kädessä. Vatsassa kihelmöi. Jonon edetessä lomatunnelma kohoaa. Matka on vihdoin alkamassa.

Sitä tunnetta odotan tänä vuonna vielä normaaliakin innokkaammin. Edellisestä autoreissusta tulee kesällä kuluneeksi kaksi vuotta ja oli jo lähellä, ettei telttailu jäänyt tänäkin vuonna väliin. Olin nimittäin hairahtumassa kaupunkilomailuun rinkka selässäni. Oikein houkutteleva ja toteuttamisen arvoinen suunnitelma sekin, mutta kaatui erinäisiin aikatauluongelmiin.

Tilanne selvisi minulle viikonloppuna, kun olin itärajan tuntumassa sukuloimassa. Pistin heti töpinäksi ja laitoin surkean nettitikun kuumenemaan. Viikonlopun saldo: lauttaliput meno- ja paluumatkalle, lennot Berliinistä Osloon ja takaisin ja uusi teltta postimyynnistä. Pankkitili ei kiitä, mutta kestohymyyn jämähtänyt matkailija kyllä.

Automatkailu on monelle ainoaa oikeaa omatoimimatkailua. Reitin voi valita täysin itse, ja sitä voi muuttaa haluamallaan tavalla milloin vain. Vapaus taitaakin olla autobaanahoukutuksen pitävin koukku. Alan epäillä, ettei siitä koukusta pyristellä irti millään. Onneksi ei ole tarvettakaan.

Onnistunut autoloma vaatii hiukan enemmän suunnittelua kuin valmiiksi pureskeltu etelänmatka. Aikataulu, reitti, majoitus ja varustus ansaitsevat jokainen ajatuksen jos toisenkin. Siispä palaan niihin lähiaikoina. Ei suunnittelu silti mitenkään ylivoimaisen työlästä ole, eikä kaikkea tarvitse, kannata tai edes voi miettiä kotona valmiiksi. Joissain asioissa on kuitenkin järkevää olla ajoissa liikkeellä.

Jos varsinainen automatka alkaa Saksasta tai Ruotsista – kuten usein on – laivaliput Itämeren yli täytyy varata hyvissä ajoin kevättalvella. Ainakin, jos mielii liikkeelle isolla ajoneuvolla. Niille on autolautoilla rajoitettu määrä paikkoja, ja riski jäädä rannalle ruikuttamaan on todellinen.

Aikaisin varaamalla voi myös säästää rahaa, sillä laivayhtiöillä on usein erilaisia ennakkovaraajan tarjouksia. Itse en päässyt juurikaan tarjouksista hyötymään, kun buukkasin matkani vasta nyt. Onneksi henkilöautoille oli lautoilla vielä hyvin tilaa niinä päivinä, joina halusinkin.

Kesällä on tiedossa uusia rasteja karttaan, mutta reitistä lisää myöhemmin. Varmoja ovat tällä hetkellä vain lähtö- ja paluupäivät ja se, että olen jo nyt aivan innoissani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti