Sivut

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Berlin ist immer eine Reise wert

Ei ole saksan opiskeleminen ainakaan hälventänyt kiinnostustani nahkahousumaata kohtaan. Eikä helmikuinen Rammsteinin keikka. Anteeksi, naapurit – joudutte kärsimään saksalaisesta heavystä vielä pitkään.

Kuten mainitsin, toukokuussa on tiedossa pidennetyn viikonlopun reissu Berliiniin. En malttaisi odottaa. Niinpä kokosinkin tähän muutamia Berliinin pakko nähdä -kohteita. Kuvat on otettu viime vuonna kesäkuun alussa. Kaupungissa oli täysi helle, kun Suomessa oltiin vasta pääsemässä lämpömittarin paremmalle puolelle. Voi kesä, tulisit jo!

Holokaustin muistomerkki Brandenburgin portin vieressä.
Checkpoint Charlie on Berliinin muuriin (tai oikeastaan sen päihittämiseen) keskittyvä museo, jota ei kannata jättää väliin. Esillä on kattava valikoima mitä mielikuvituksellisimpia pakovälineitä. Kesähelteillä kannattaa huomioida, että museo ei ole ilmastoitu.

Berliinin televisiotorni näkyy kauas.
Kreuzbergissä riittää rosoista tunnelmaa, sotkuista seinäpintaa ja edullisia ravintoloita. Kaupunginosassa voi kokea hämmentäviä kontrasteja, kun yltä päältä graffitien peittämästä lohkeilevasta talosta löytyy juuri remontoitu tyylikäs trendikapakka. Kesäisin rentoa tunnelmaa korostaa terasseilta kantautuva hilpeä puheensorina.

Berliinin metrossa (U-Bahn) on kesällä kuuma, mutta se vie kaikkialle. Ja jos ei vie, niin juna eli S-Bahn vie. Raideverkosto on kattava ja matkustaminen edullista. Berliini-kortin ostava pääsee junailun lisäksi hyödyntämään kortin mukana tulevan vihkon alennuksia.


Kaupungissa riittää vastakohtia. Rosoista ja uutuuttaan kiiltävää näkee Spree-joen varrella sulassa sovussa.
East Side Gallery on Spreen rannalla yksinään seisova pätkä Berliinin muuria. Sitä koristavat Berliinin muurin murtumisen jälkeen tehdyt hienot maalaukset. Seinä toimii ulkoilmanäyttelynä vapauden kunniaksi.Eläintarhoja on kaksi, Zoo Berlin ja Tierpark. Ensimmäinen on vanha (ellei jopa Saksan vanhin) ja siellä on myös akvaario. Jälkimmäinen taas on suuri (ellei jopa Euroopan suurin). Kummassa tahansa saa kulutettua kokonaisen päivän.Spree-joen risteilyllä näkee kaupungin joelta käsin mukavasti lipuen. Erilaisia risteilyjä voi ostaa joen rannalta.

Saksalaista huumoria Spreellä.
Currywurst voi maistua joillekin, mutta itse olen enemmän kebabin ystävä. Berliinistä saa halpoja, isoja ja suussa sulavan herkullisia dönereitä – sanoisinpa, että parhaita maailmassa. Ja vaikka Saksa onkin olutmaa parhaimmillaan, suosittelen maistamaan myös Weinschorlea. Valkoviinin ja kivennäisveden sekoitus on etenkin lämpimällä ilmalla mukavan kevyttä ja raikasta. Berliner Weiße puolestaan on Berliinin alueella valmistettavaa mietoa venhäolutta, johon on sekoitettu vadelma- tai marattisiirappia. Ei ehkä hyvää, mutta erikoista.

Lisää asiaa Berliinistä jaossa vapun tienoilla, kun pääsen nauttimaan kaupungin menosta. Berliini on aina matkan arvoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti