Sivut

torstai 17. marraskuuta 2011

Vauhdin hurmaa

Alkuvuoden Thaimaan-reissuun on pari kuukautta, joten välissä voi alustavasti fiilistellä ensi kesänä odottavaa autobaanaa.

Jouduin kai automatkakärpäsen puremaksi jo pikkulapsena, kun kiersimme 80-luvulla perheeni kanssa Keski-Eurooppaa. Kulkuneuvona toimi valkoinen Talbot ja yösijana iso perheteltta. Laman myötä reissut typistyivät Visbyn-risteilyiksi, mutta halu lähteä uudelleen kiertämään Eurooppaa ei poistunut koskaan.

Joitakin vuosia sitten päätin verestää vanhoja muistoja ja lähteä tien päälle kokeilemaan, olisiko kuukauden telttailu yhtä hauskaa kuin lapsena. Reissu ei olisi voinut olla parempi, ja automatkailukoukun ote taisi jäädä lopulliseksi. Nyt takana on kolme reissua, edessä toivottavasti monen monta.

Autoloma Keski-Euroopassa on alkanut tuntua ainoalta oikealta kesälomalta. On tullut kierreltyä niin pieniä kuin suurempiakin kaupunkeja ja pikkukyliä. Katseltua lukematon kilometrimäärä peltomaisemia. Peltoahan Keski-Euroopassa riittää, mutta myös niin paljon kaikkea muuta. Siitä pellosta en niin välitäkään.

Henkeäsalpaaviin alppimaisemiin ei voi kyllästyä, eikä niitä siksi voi jättää väliin yhdelläkään automatkalla. Vaikeaa se tosin onkin, jos ei pysyttele kokonaan pohjoisessa. Saksan idylliset ristikkotalokylät ja vanhat linnat ovat kuin aikamatka menneisyyteen. Turkoosina hohtavan järven rannalla Pohjois-Italiassa ei varmasti tule ikävä kotimaan iniseviä hyttysiä ja 10 plusasteen juhannusta.

Reittisuunnitelmat voivat vaihtua ennen matkaa ja sen aikana monta kertaa, ja se onkin auton kanssa reissatessa parasta koko hommassa. Automatkailussa viehättää vapaus aikatauluista ja tiukoista suunnitelmista. Ainoa rajoittava tekijä on paluulipun päivämäärä, eikä sekään ole kiveen hakattu.

Jotain olen silti jo kesäksi suunnitellut ja luulen, että näistä pidetään kiinni. Ensi kesänä vietän kenties laatuaikaa Fusinan leirintäalueella Venetsiassa. Siellä voisi kokeilla saarihyppelyä Hesarin innoittamana. Kauniista asioista pitävänä ihastuisin varmasti Muranon lasimestareiden kädenjälkeen.

Muista suunnitelmista lisää talven aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti