Sivut

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Mielikuvitusmatka ritarien aikaan

Kaunis Katariinankuja.
Kävin kevättalvella pitkästä aikaa rosoisen kauniissa Tallinnassa. Vierailulle sattui kaunis sää ja vanha hansakaupunki esitteli parhaita puoliaan kevättalven kirkkaassa auringonpaisteessa.

Pidän kaikenlaisesta elämää nähneestä (maitopurkin sisältö ei kuulu tähän kategoriaan), joten historiaa huokuvat paikat ovat lähes aina elämys.

Aleksanteri Nevskin kupolit muistuttavat historiasta.
Tallinnan kapeilla kujilla voi aistia aitoa vanhanajan tunnelmaa, sillä historian läsnäolo on käsin kosketeltavaa. Vanhakaupunki on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista: kadut ovat pysyneet muuttumattomina 1400-luvulta asti.

Taloissa on kivoja yksityiskohtia.
Nykyaikainen valvontakamera paljastaa vuosisadan.
Pidän viehättävän epäsymmetrisistä kivirakennuksista, jotka on koristeltu puisin ja takorautaisin yksityiskohdin. Myös puusta ja raudasta tehdyt persoonalliset liikkeiden ja ravintoloiden kyltit jaksavat ihastuttaa. Vanhassa Tallinnassa räikeät valomainokset loistavat poissaolollaan.

Keski-Eurooppaan ihastuneelle Tallinna voi toimia hyvänä korvikkeena, johon pääsee Suomesta helposti, nopeasti ja edullisesti, kun ei ole aikaa lähteä bongailemaan historiallisia pikkukaupunkeja Saksaan. Tallinnan kansainvälisessä tunnelmassa ja viehättävissä vanhoissa kortteleissa tosin viihtyisi pidempäänkin kuin viikonlopun.

Raatihuoneentori.
Takorautatuotteiden viehätysvoimaan haksahtaneille Tallinna on suorastaan paratiisi. Kaupungissa on useita sepänverstaita, joissa myydään mitä hienoimpia takorautaisia sisustustuotteita ja käyttöesineitä. Itselleni tarttui matkaan seinään kiinnitettävä lyhty, joka koristaa olohuonettani.

Raadinapteekissa on kirjoitettu reseptejä vuodesta 1422.
Joulun lähestyessä tulevat mieleen myös Tallinnan kaduilla seisovat käsityöläisten kojut, joissa myydään taidokkaasti neulottuja paksuja villapaitoja, nuttuja, töppösiä ja muita käsitöitä. Pehmeää ja lämpöistä sisältävä paketti olisi varmasti tervetullut moneenkin pukin konttiin.

Seuraavaksi en ole kuitenkaan lähdössä ostoksille Tallinnaan, vaan pikavisiitille Pietariin. Juhlaa! Kerta on ensimmäiseni Venäjällä, vaikka olen viettänyt itärajan tuntumassa puoli elämääni. Taas on luvassa uusi ruksi karttaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti