Sivut

tiistai 1. tammikuuta 2013

Matka Utopialandiaan

Luin huvittuneena tämän Hesarin kuluttajasivuston pohdinnan matkamuistoista ja itsensä huijaamisesta (28.11.2012). Kirjoituksen mukaan lomalla on toki joskus kivaa, mutta enimmäkseen kuitenkin tylsää, ja joka muuta väittää, valehtelee. Tässä lainaus tekstistä:
Todellisesta lomamatkasta ei tietenkään voi kertoa. Sitä ei voi edes itse ajatella. Silloinhan matka on, noh, epäonnistunut.

Reissujen on pakko toimia. Niitä odotetaan pitkään, niistä unelmoidaan ja niitä varten säästetään rahaa. Matkojen pitää olla ihania, rentouttavia, mieleenpainuvia, eksoottisia ja herkullisia.
Kirjoitin keväällä samasta aiheesta vähän eri näkökulmasta. Kuten todettua, liiat odotukset voivat kostautua. Jokainen elävää elämää nähnyt tietää tämän (tai ainakin pitäisi tietää). Sen, että elämän tosiasiat koskevat myös lomailua ja matkailua, ei pitäisi tulla kellekään yllätyksenä. Tältä kantilta ajatellen: mitä lisäarvoa tuo kertoa sukulaisille, että olihan siellä Thaimaassa ajoittain kivaakin, mutta jokaisen ravintolan ruoka ei ollut täydellistä, ja itikoitakin siellä oli?


Ainoastaan pumpulissa kasvanut oman elämänsä Roope Ankka voi kuvitella, että lomalla kaikki menee aina täydellisesti putkeen. Että lomalla elämä ei ole normaalia elämää, vaan lentolipun ansiosta elämästä tulee utopistista fantasiaa.

Minä pohtisin tuota itsensä huijaamista toisesta vinkkelistä. Onnistuneista lomamatkoistaan kertova ei valehtele, vaan osaa yksinkertaisesti nauttia elämästä. Aina ei tarvitse valittaa, eikä aina tarvitse korostaa nurjia puolia. Kotona voi vuotaa hana, hotellihuoneessa hanasta voi tulla vain kylmää vettä. Näiden asioiden, joita myös vastoinkäymisiksi ja tavalliseksi elämäksi kutsutaan, ei tarvitse antaa pilata arkea eikä lomaa.

Täydellisyyden sijaan lomamatkoilta kannattaa tavoitella kokemuksia. (Saattaa muuten olla ihan pätevä neuvo siihen tavalliseenkin elämään.) Pettymykset eivät taatusti ole yhtä karvaita.

Näillä sanoin toivotan kaikille onnellista ja kokemusrikasta uutta vuotta!

2 kommenttia:

 1. Hauska tuo Hesarin teksti. Luin toukokuussa kirjoittamasi tekstin ja se oli hyvin kirjoitettu, olit pohtinut asiaa mielenkiintoisesti.

  Hyvin vähän matkustavat ihmiset ehkäpä asettavat korkeita vaatimuksia lomallensa. Sitten jos lomakohde vielä valitaan ilman suurempaa tutustumista kohteeseen (esimerkiksi rauhallista lomaa kaipaavat menevät bilekohteeseen), ymmärrän hyvin että pettymyksiä voi tulla! Usein matkustavilla luulisi olevan vähemmän tälläisiä pettymyksiä ja ehkä he odottavatkin matkoiltaan eri asioita. Automaattisesti asia tuskin silti menee näin, kyllähän se täysin ihmisestä riippuu onko loma onnistunut vai ei.

  En käsitä sitä, miten joidenkin ihmisten mielestä elämä ei vain voi olla suurimman osan aikaa kivaa :D. Eiköhän se riipu ihan ihmisestä, että onko siellä lomalla - ja kotona - kivaa vai ei, miten asioihin suhtautuu. Pienet "ongelmat", kuten vuotavat hanat ym. ovat minunkin mielestä elämään kuuluvia normaaleja asioita enkä ymmärrä miksi niistä tarvitsisi pitää meteliä, jos ne eivät harmita. Ikävämmätkin asiat, kuten mahataudit ja varkaudet, voi (ainakin myöhemmin, heh) kuitata opettavina kokemuksina eikä niiden perusteella kannata muodostaa kokonaiskäsitystä lomapaikasta tai itse lomasta.

  Sanoisin vielä, että epärealistiset odotukset takuuvarmasti tuovat pettymyksen. Koviakin odotuksia voi olla ilman että pettyy, mutta jos lähtee matkalle ja kuvittelee siellä olevan tyystin erilaista ja vain parempaa kuin kotona niin todennäköisesti erehtyy. Matkalle kun lähtee sen saman itsensä kanssa jonka kanssa joutuu elämään arkenakin :D. Jos arkena elämässä on vikaa, niin todennäköisemmin sitä on lomallakin.

  Mukavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 2. Naulan kantaan tuo rauhaa rakastava bilekohteessa -ajatuksesi. Jos ei ollenkaan mieti, mitä haluaa, eikä viitsi ottaa mistään selvää, pettymykset ovat melkeinpä satavarmoja. Ainakin, jos täydellisen suunnittelemattomuuden yhdistää yksityiskohtaisiin ennakko-odotuksiin. Tietysti pettymyksiä tulee joka tapauksessa (elämää kun tässä eletään), mutta niille ankeimmillekin sattumuksille voi toivottavasti jossain vaiheessa naureskella. Ei välttämättä heti, mutta sitten joskus.:)

  Matkalta voi ja minusta saakin odottaa paljon, mutta eihän se maailmaa kaada, jos odotukset eivät toteudu. Ennakko-odotusten täyttymisen sijaan reissusta on silloin saatu jotain muuta. Se ei välttämättä ole yhtään huonompaa, ainoastaan erilaista. Helpommalla tietysti pääsee, jos pystyy suhtautumaan jo etukäteen avoimin mielin eikä lataa turhan tarkkoja odotuksia joka asiaan.

  Minusta on kiva pohtia etukäteen, mitä kaikkea missäkin paikassa voisi tehdä, mutta jättää pilkuntarkat suunnitelmat tekemättä. Matkalla (ja elämässä muutenkin!) pitää olla tilaa sattumuksille, spontaaniudelle ja kaiken maailman säheltämiselle. Jotain toista tällainen tyyli voi stressata, minä taas ahdistun liiasta aikataulutuksesta ja ohjelmoinnista. Onneksi kukin voi reissata omalla tyylillään.:)

  VastaaPoista