Sivut

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Palasia Berliinistä

Kas, perinteinen kevätreissu Berliiniin alkaa olla käsillä. Ajatukset alkavat jo harhailla tuon mielestäni niin kiinnostavan kaupungin tutuiksi tulleissa maisemissa ja tunnelmissa. Aivot raksuttavat tulevan matkan suunnitelmia. Mitäpä sitä tekisi tällä kertaa?


Olen käynyt monessa Berliinin turistipyydyksessä, mutta aika monta on vielä näkemättä (ja valtaosa niistä varmaan jääkin näkemättä, sillä joka paikkaan ei vain ehdi eikä kannata mennä). Ensimmäisillä matkoillani töllistelin Brandenburgin porttia, kävelin Unter den Lindeniä pitkin, innostuin kaikenkarvaisista eläimistä helteisessä Zoologischer Gartenin eläintarhassa, kiersin varmaankin maailman kiinnostavimman museon Checkpoint Charlien (Mauermuseum), kävin Hard Rock Cafessa drinkillä, ihastelin East Side Galleryn taidetta, tutustuin Berliinin eri alueisiin siltaristeilyllä ja ihmettelin mielenosoitusta Alexanderplatzilla. Jo melko varhaisessa vaiheessa löysin myös Kreuzbergin kaupunginosaan, jossa on paras meno ja lompakkoystävälliset hinnat. Se onkin paikka, jossa tulee käytyä jokaisella reissulla.

Nähtävyyksistä vuoronsa ovat jo saaneet myös mahtavat maisemat tarjoava Potsdamer Platzin Panoramapunkt -näköalapaikka, turisteja pursuileva televisiotorni, ihastuttava kasvitieteellinen puutarha Botanischer Garten, mielenkiintoinen tekniikkamuseo, kauhun aikoja dokumentoiva Topographie des Terrors -ulkoilmanäyttely, ylenpalttisen koristeellisuuden sietokykyä koetteleva Charlottenburgin linna ja hauskan interaktiivinen DDR-museo. Olen kierrellyt Tiergartenissa (puisto) ja maistellut siellä olutta Biergartenissa (ulkoilmaolutravintola), ihmetellyt ulkoilualueeksi muutettua Tempelhofin lentokenttää ja nauttinut Grunewaldin vehreistä metsämaisemista vihreä Berliini -kierroksella.

Tunnetuimmista nähtävyyksistä ovat minulta vielä kokematta ainakin Pergamon-museo, tuomiokirkko ja valtiopäivätalo. Säästä riippuen voi olla, että ainakin museossa tulee vierailtua tulevalla matkalla. Aurinkoisella säällä Pergamon-museo ja muutkin museosaaren museot saattavat jäädä tälläkin matkalla väliin, sillä auringosta täytyy nauttia silloin kun sitä on tarjolla. Tapahtumatyyppisistä jutuista Mauerparkin sunnuntaikirppis on toistaiseksi tsekkaamatta, joten sinne ainakin olisi tarkoitus suunnata. Siellä väkeä kuulemma piisaa säällä kuin säällä. Myös Berliinin maanalaiset kierrokset kiinnostavat, mutta katsotaan riittääkö tällä(kään) reissulla intoa niin pitkälle, että kiinnostus konkretisoituisi paikan päälle menemiseksi.

Onko jollakulla siellä ruudun takana jotain iskemättömän hyviä Berliini-vinkkejä? Mitä kaikkea tärkeää, hienoa, herkullista ja unohtumatonta minulla on vielä Berliinistä näkemättä ja kokematta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti