Sivut

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Junamatkalla Euroopassa

Vuosi sitten kesällä olin ensin lähdössä rinkka selässä lentelemään Eurooppaan, mutta armoton automatkakuume vei voiton ja rinkkareissu sai jäädä odottamaan vuoroaan. Tänä vuonna auto ja teltta saivat jäädä kotiin. Rinkat oli hankittu ja matka ilman autoa suunniteltu.

Paikasta toiseen pelkästään lentäen eteneminen ei kuitenkaan houkutellut. Niinpä lensimme puolison kanssa Düsseldorfiin, ja seuraava lento olikin vasta paluulento Lontoosta Suomeen. Muut matkat kuljimme junalla. Olimme Düsseldorfissa kolme yötä, jonka jälkeen Kölnissä kaksi yötä. Kölnistä menimme pikajunalla Pariisiin viikoksi, ja sieltä kanaalin ali Eurostarilla Lontooseen.

Kölnin päärautatieasemalla voi istuskella tuomiokirkon portailla junaa odotellessa.

Junaliput hankimme etukäteen kätevästi netistä. Düsseldorfin ja Kölnin välille lippua ei olisi tarvinnut hankkia valmiiksi, mutta Kölnin ja Pariisin sekä Pariisin ja Lontoon välille suosittelen lippujen hommaamista etukäteen. Vertailin nimittäin keväällä lippuja moneen otteeseen verkossa ja huomasin, että jotkut päivät ja lähdöt olivat loppuunmyytyjä jo hyvissä ajoin. Näin ollen näimme parhaaksi ostaa liput valmiiksi. Majoituksetkin olivat meillä jo selvillä, eli matkustuspäivät oli joka tapauksessa lyöty lukkoon.

Matka Kölnistä Pariisiin maksoi 45 euroa hengeltä (Thalys), Pariisista Lontooseen hinta oli 50 euroa per nokka (Eurostar). Jälkimmäisellä välillä hintavaihtelua oli runsaasti riippuen matkustuspäivästä ja -ajasta. Meidän lippumme oli matkustuspäivämme halvin vaihtoehto.

Gare du Nordin asema, Pariisi

Junalla matkustaminen on näppärää siinä mielessä, että reittiä, kuskia tai parkkipaikkaa ei luonnollisesti tarvitse miettiä. Kyydissä voisi vaikka nukkua, mutta meillä aika kului kaikenlaisessa puuhastelussa, jutustelussa ja maisemien katselemisessa. Maisemissa ei tosin tässä tapauksessa ollut paljoa nähtävää, ympärillä kun oli enimmäkseen peltoa tai haja-asutusta.

Matkalla Brüsselin kohdilla maisema ei ollut pelkkää peltoa.

Automatkailun vapautta junassa ei tietysti ole. Ei voi pysähtyä silloin kun siltä tuntuu, tai ottaa pientä maisemakierrosta sivutielle.

Lentokentillä odottelu, turvatarkastukset, nestemääräykset ynnä muu byrokratia ovat omaa luokkaansa, joten lentämiseen verrattuna junamatkailu on ihanan helppoa. Eurostarilla on tosin lähtöselvitys, jossa laukut laitetaan läpivalaisuun ja parhaassa tapauksessa vielä pengotaankin (meille kävi juuri näin). Niinpä Eurostarilla matkustamiseen täytyy varsinaisen junamatkan lisäksi varata ylimääräistä aikaa.

Lontoo, St. Pancras / King's Cross

Kaiken kaikkiaan tällainen lento- ja junamatkailun sekoitus kesälomana oli kivaa vaihtelua. En silti aio vaihtaa autoreissuja pysyvästi junaan ja lentokoneeseen, eikä onneksi tarvitsekaan. Vaihtelu virkistää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti