Sivut

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Hämmentävän edullinen Budapest

Kesälomani alkajaisiksi lähdin ystäväni kanssa viikoksi Budapestiin. Kummallakaan meistä ei ollut aiempaa kokemusta kaupungista. Olimme siis liikkeellä ensikertalaisina ja kiertely oli sen mukaista: hauskanpidon lisäksi tarkoitus oli tsekata ainakin osa ”pakollisista” nähtävyyksistä. Ennen niihin paneutumista minun on kuitenkin pyöriteltävä päällimmäiseksi matkasta mieleeni jäänyttä asiaa: ravintoloita ja tarkemmin sanottuna niiden hintatasoa.Jo ensimmäisenä iltana saimme huomata, että kaupungissa voi syödä halvalla. Grillimättö Ravitseva illallinen eli iso tuoppi olutta ja gyros irtosivat alle neljällä eurolla. Samaan hintaan ne voisi saada myös Berliinissä, mutta ei todellakaan Suomessa. Sen sijaan Berliinissäkään harvemmin pystyy syömään kunnollisessa ravintolassa illallisen (alkupala, pääruoka, jälkiruoka ja 2 lasillista valkkarispritzeriä) noin 18 eurolla, jolla hinnalla se irtosi Budapestissa Café Vianista (metro: Oktogon). Toisena iltana ravintolaillallinen runsaalla pääruualla ja isolla oluella maksoi meksikolaisessa Tacos locos -ravintolassa (metro: Blaha Lujza tér) noin 7 euroa. Uskomattoman edullista!

Kävimme Café Vianissa kahdesti, sillä ensimmäisellä kerralla sapuskat olivat niin herkullisia, että oli pakko palata takaisin. Suosittelen testaamaan maukasta Montmartre-salaattia – se jätti niin lähtemättömän vaikutuksen, että yritin jo valmistaa sitä kotonakin (ei tullut ihan Vianin veroista, mutta hyvää kuitenkin). Café Vianin vieressä on myös monen monta muuta houkuttelevaa ravintolaa, joten jos Vianissa sattuisi olemaan täyttä, pöydän löytää varmasti jostakin toisesta ravintolasta.


Hintatasosta täytyy todeta myös, että toki kaupungista löytyy kalliitakin paikkoja, eritoten ökykeskustan ytimestä eli Vörösmarty tér -metroaseman läheisyydestä. Esimerkkinä voin mainita, että siellä kana-caesarsalaatti maksoi noin 11 euroa, ja annos oli säälittävän kokoinen verrattuna esimerkiksi Café Vianin ja vielä lähempänä hotelliamme sijainneen Stex Házin vastaaviin annoksiin. Suomalaisittain 11 euron hinta ei ole kummoinen, mutta Budapestissa parempilaatuisen caesarin sai vähän syrjemmällä puolella tuosta rahamäärästä. Ensikertalaisen tuurilla tuli siis valittua hotellin sijainti melko hyvin lähiravintoloiden hintatason ja ylipäätään lähistön ravintolatarjonnan suhteen.


Meitä ei ystäväni kanssa liiemmin haitannut, että kivojen ruokaravintoloiden lisäksi hotellimme lähistöllä sijaitsi kymmeniä baareja, joissa ison huurteisen hinta oli yleisesti 80 sentistä euroon ja valkoviinilasillisen sai vähän alle eurolla. Aperol spritzin hinta oli hieman yli 2 euroa ja esimerkiksi mojitoja ja muita drinkkejä myytiin alueella yleisesti alle kolmen euron hintaan. Muutamalla lasillisella käyminen ei näin ollen kustantanut juuri mitään. Majoituspaikkamme Central Hotel 21 oli paitsi edullisten ravintoloiden apajilla, myös hyvien kulkuyhteyksien päässä kaikesta ja siisti, joten olimme tyytyväisiä hotellivalintaan.

Palaan muihin Budapestin-kokemuksiin seuraavalla kerralla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti